Головна » 2016 » Январь » 29 » Ми пам’ятаємо героїв Крут!
19:22
Ми пам’ятаємо героїв Крут!

Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті. 

Так після прийняття IV універсал Центральної Ради, проголошеного 22 січня 1918 року. У якому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу».

 

29 січня 1918 року на залізничній станції під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся бій між більшовиками та військовими УЦР. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. 

 

В день вшанування пам’яті про загиблих героїв Крут у НВК «Якимівська гімназія» відбулись виступи лекторських груп  для 5-8 класів у складі учнів 9-Б класу: Буйко Лізи, Шершньової Тетяни, Плетюк Валерії, Кривонос Марії під керівництвом вчителя історії Чудієвич С.М.. Свій історичний екскурс для 9-11 класів провели лектори 11-Б класу у складі: Іріоглу Софії, Червякової Наталі, Яковенко Вікторії під керівництвом вчителя історії Тимків О.М.

Лектори намагалися донести основні версії трагічної загибелі студентів зупинившись на тому, що тривалий час у загибелі студентів звинувачувалося керівництво українських Збройних сил, яке нібито кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога.

Останні розвідки доводять, що командування армії УНР розуміло стратегічну важливість оборони бахмацького напрямку. Туди передбачалося направити частину Гайдамацького коша Слобідської України на чолі з С. Петлюрою, але в ніч на 16 січня 1918 р. розпочався більшовицький заколот у Києві й довелося знімати війська з фронту.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Переглядів: 703 | Додав: admin
Всього коментарів: 1
avatar
1 ZArEchNiI • 18:27, 05.12.2016
Уважаем и помним...
avatar