В історії бурхливого XX-го століття Голодомор 1932-33 років в Україні посідає особливе місце. Перший масовий голод, що розпочався відразу ж після закінчення громадянської війни та придушення української революції, охопив значну частину України: Запорізьку, Донецьку, Катеринославську, Миколаївську, Одеську губернії. Причини його частково мали об'єктивний характер - посуха 1921 року, економічні наслідки першої світової та громадянської воєн. Але найголовнішими чинниками стали: крах сільськогосподарської практики тодішнього режиму, скорочення посівних площ у колишніх
хлібородних районах внаслідок політики воєнного комунізму, директивні методи компартійного керівництва, яке розподіляло наявні продресурси на користь промислових центрів, передусім тих, що знаходилися поза межами України.
Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій.
На честь вшанування пам’яті жертв Голодоморів на Україні ( 1921—1923 рр.,1932—1933 рр., 1946-1947 pp) в навчально- виховному комплексі «Якимівська гімназія» пройшли лекторські години. Участь в роботі лекторської групи прийняли учениці 11-а класу: Говді Ю., Гога Ю., Гончарук К., Торопова В під керівництвом вчителя історії С.А. Гарбузової.
Учениці висвітлили основні причини, перебіг подій та наслідки голодоморів, які стали найбільшою трагедією за всю історію українського народу. Також лектори зупинилися на деяких фактах голодомору на Якимівщині (1932-1933 р.р.) наголосивши на тому, що пам'ятати про ті страшні часи ми повинні завжди, щоб таке лихо не повторилося знову.
|